Startpagina Profiel Workshops werkplaats Fietsen Nieuws Fotoalbum Weblog Contact
AVS Fietstechniek
VERSLAGEN TECHNISCH NIEUWS & TIPS

Alpe d'huzes 2009 een verslag van een bewogen week!

“Moeilijk wordt moeilijker, maar altijd tot op zekere hoogte. Omhoog fietsend kom je hoger, steil wordt steiler, maar daarna altijd weer minder steil en uiteindelijk ben je boven.”

 4 juni 2009 een bijzonder mooie dag.
 

De aanloop. Op zaterdagmorgen gaat in alle vroegte de wekker, maar zoals meestal ben ik net ervoor al wakker. Snel aankleden, eten pakken en in de bus samen met Chris, Barry en Bram. Kasper pikken we in Haarlem op. De reis verloopt zeer voorspoedig en bij onze eerste pitstop in Luxemburg komt ook Michel met het gezin aan. Hoe toevallig kan het lopen.

Rond de klok van 16.00 uur komen we aan op camping “Le Colporteur” aan de voet van de berg waarop het allemaal moet gebeuren, de Alpe d’Huez. Snel uitpakken, het nagelnieuwe huisje inrichten en dan toch maar de fietskleren aan om voordat het donker wordt alvast maar een keer boven geweest te zijn. Kasper verleiden we door te melden dat we even tot bocht 1 gaan, helaas voor hem tellen de bochten vanaf 21 terug!  Het valt me zeker niet tegen hoe dat gaat, zeker na 12 uur achter het stuur gezeten te hebben.

Zondag ga ik samen met Bram voor de eerste echte test, we besluiten de Marmotte te gaan rijden. Enige twijfel is er nog over de Calibier, sommigen zeggen dat hij open is anderen weer dat hij gesloten is. We gokken het maar. Vanaf de camping is het direct licht oplopend, na zo’n 5 kilometer slaan we rechts af en dan begint al snel de echte klim, de Col de Croix de Fer. Hij is niet continu steil maar loopt wel aardig door en het meest bijzondere is wel dat deze klim 35 kilometer lang is…

Eenmaal boven gekomen kunnen we twee kanten op, de Glandon of de Croix de Fer, wij kiezen voor de laatste. Na een dramatisch slechte afdaling (het wegdek dan) trappen we door het dal, weer licht oplopend, richting de Col de Telegraph. Een mooie klim van 12 kilometer die dan over gaat in de Calibier. Een groepje Nederlandse motorrijders bevestigen onze angst, de laatste paar kilometer van de Calibier is afgesloten. Omkeren dus.

Weer terug door hetzelfde dal waar blijkt dat we nu weliswaar naar beneden rijden maar dan weer tegenwind hebben. Best doortrappen dus weer. Bij de Croix de Fer aangekomen hebben we de mannen gebeld om ons tegemoet te rijden, het wordt anders te laat. We gaan wel een stukje verder naar de Glandon om die ook maar gezien te hebben. Dat blijkt een goede keuze, een prachtige klim die ook weer best lang is, 20 kilometer ongeveer. 5 kilometer onder te top komt de Trafic me tegemoet en stappen we in.

Maandag en dinsdag  fietsen we rustig wat in de omgeving, en woensdag is de dag van de Alpe dhuzus. Hieraan doen de vrouw en dochter van Michel mee. De andere “mannen” dossen zich uit in de meest foute vrouwenkleding om het stel aan te moedigen, ikzelf besluit op de fiets de klim te begeleiden.

Iedere avond is er in de grote tent op camping “la Piscine” een deelnemers bijeenkomst waar de laatste “koersinformatie” gedeeld wordt. Belangrijker is nog dat daar duidelijk wordt waarom het zo belangrijk is dat er meer onderzoek gedaan wordt. Coen Veenendaal, de voorzitter, doet er iedere avond zijn overenthousiaste praatje en Frits Barend doet een paar, in mijn ogen, mislukte interviews. Peter Kapitein daarentegen weet iedere avond de zaal tot diep in de ziel te raken met zijn op persoonlijke ervaring gebaseerde verhalen. Deze man kan zo pakkend spreken dat het hem steeds weer lukt het kippenvel bij iedereen op de rug te krijgen.

Het hoogtepunt van deze bijeenkomsten volgt echter woensdagavond, als Jochem naar voren wordt geroepen. Deze jongen heeft enkele weken eerder zijn moeder aan kanker verloren en toen op de crematie het lied Halleluja van Lisa ten gehore gebracht. Dit lied komt hij die avond voor de volle tent nog eens spelen. Tweeduizend mensen zitten met een brok in de keel, kippenvel over het hele lijf, tranen in de ogen of een combinatie hiervan ademloos te luisteren. Wat een prachtig indrukwekkend moment!

En dan is het na een korte nacht donderdag 3.45 uur, gaat de wekker en is de grote dag aangebroken. Ik trek het speciale Ad6 tenue aan, werk een paar pannenkoeken en een stukje appeltaart naar binnen, de eerste bidon Vitargo is ook al weggewerkt en vertrek naar de start. De parkeerplaats waar deze plaatsvindt stroomt al aardig vol en ook wij zoeken er een plekje.

Om 5.09 uur wordt het startsein gegeven, waarna een lang lint van knipperende lampjes de berg op begint te slingeren. Al op het eerste steile stuk richting bocht 21 beland ik in het voorste deel van de groep, ik tel nog zo’n 15 á 20 lampjes voor me. En dat ondanks de gedachte het deze keer in het begin iets rustiger aan te pakken. Voor het gevoel en volgens de hartslagmeter doe ik ook rustig, maar eenmaal boven blijkt dat de eerste klim in 59 minuten is gegaan, oeps.

Tijdens deze klim besef ik me eens te meer dat het logo dat ik voor ons klimmen tegen kanker team heb ontworpen fantastisch is: De fietser die net als menig patiënt zich omhoog werkt uit het dal tegen het licht van de opkomende zon. Alles valt op zijn plaats!

Boven een reepje eten, jasje aan en de afdaling start. In bocht 7 hebben we de bus met alle bevoorrading neer gezet en de vader van Barry is daar al gearriveerd om dat te “bewaken”. Snel wissel ik mijn bidon voor weer een volle en eet weer een pannenkoek. Dan door naar beneden en de tweede klim start. Vanaf hier wordt het een beetje een eentonig verhaal, ik doe in iedere volgende klim steeds gevoelsmatig rustig aan, maar blijk dan toch weer binnen het uur boven te zijn. Dit gaat zo door tijdens de eerst 5 beklimmingen. Onderweg kan ik nog regelmatig de teamgenoten van Klimmen tegen kanker aanmoedigen, en na mijn vijfde klim komen we zelfs toevallig allemaal gelijktijdig bij bocht 7 aan. Ervaringen, zowel positief als negatief, worden uitgewisseld en we gaan weer ieder onze weg vervolgen.

Inmiddels stijgt de temperatuur tot hoogtes die we al lang niet meegemaakt hebben, 36° C wordt er in het dal gemeten! De gevoelstemperatuur ligt tegen een berghelling vol in de zon nog wat hoger. Heel veel drinken en zo nu en dan een koude spons in de nek moeten dit ongemak het hoofd bieden. Ik ben daarbij in de gelukkige omstandigheid dat ik een hele goede dag heb en zelfs kan besluiten om op de minder steile stukken van de klim wat krachten en energie te sparen. De klimtijden lopen langzaam op en na de achtste klim schrijf ik op mijn twitterpagina dat het me zwaar begint te vallen en dat de warmte zijn tol begint te eisen. Op het moment dat ik op verzenden druk heb ik eigenlijk al spijt.

Wat nu, zwaar vallen, ik ben net in 1.08 uur de Alpe op gereden! Het beeld van vader na zijn eerste en na zijn achtste chemokuur schieten door mijn hoofd en ik ga een beetje lopen klagen na een dag fietsen.  Met een brok in mijn keel en opwellende tranen in mijn ogen (even een emotioneel momentje) begin ik aan de achtste afdaling. Één klim te gaan nog, of zal ik toch voor tien gaan, ik heb tenslotte ruim voldoende tijd….

Maar nee, tijdens de negende klim besef ik me dat nog een extra klim voor mij niets toevoegt. Negen keer is al een onmenselijke prestatie en deze dag is er niet om later te op te kunnen scheppen dat ik welk tien keer de Alpe d’Huez kan beklimmen. Deze dag is er als een soort kapstok om al die sponsoraanvragen aan op te hangen, en dat is meer dan goed gelukt!

Ik trakteer mezelf toch nog op een klein toetje, ik daal nog af nar bocht 7 om daar de rest van het team op te wachten die aan hun laatste klim bezig zijn. Als we allemaal verzameld en  nog even losgemasseerd zijn klimmen we het laatste deel nog met zijn allen. Boven wacht ons een warm welkom door al het publiek en in het bijzonder door de ouders van Barry. Knuffels en felicitaties worden onderling uitgedeeld, een mooi traject is tot een goed einde gebracht.

Deze dag was een prachtige afsluiting van een mooi,lang, emotioneel maar bovenal zeer bevredigende periode. Een periode waarin we veel zaken hebben georganiseerd om mensen te bewegen ons te steunen. Dit heeft mij heel veel voldoening gegeven, de waardering die mensen uitspreken, de persoonlijke verhalen die je te horen krijgt en het enthousiasme dat door veel mensen overgenomen en gedeeld wordt is wat mij heel goed heeft gedaan.

Na zo’n dag is het lekker slapen, en dan is het gewoon weer vrijdag. Lekker een dagje rustig aan hoewel ik zelf weinig last lijk te hebben van de inspanning, wel is het lekker om mentaal de boog even te kunnen ontspannen. ’s Avonds is er nog een afsluitend feest in de grote tent en zaterdag rijden we weer terug naar Nederland waar Saskia en de meiden me weer met open armen en veel enthousiasme ontvangen. Voorlopig zal ik mijn best weer doen veel van mijn aandacht aan hen te schenken, dat verdienen ze!

Rest mij uiteraard iedereen die mij financieel of mentaal heeft gesteund enorm te bedanken. Ik heb er met veel plezier veel energie in gestoken, maar zonder blijken van waardering had dat een stuk lastiger geweest. Bedankt allemaal!

 
Met sportieve groet,
Ambro

Nog 66 dagen naar Alpe d’ Huzes!
(1 april 2009)

Langzaam maar zeker begint de onzekerheid weer te knagen… Train ik nu eigenlijk wel zoveel als ik van te voren had bedacht, ga ik het hier wel mee halen? 66 dagen klinkt alsof de grote dag al heel dichtbij is.

Dan is het moment weer voorbij en denk ik weer terug aan de duurtrainingen van eind vorig jaar en begin dit jaar, aan de 5 uur durende spinningmarathon en aan de ritten Petten-Alkmaar die ik twee keer per week’s ochtends maak en ’s middags andersom. Natuurlijk lukt het daarmee, en bovendien, opgeven is geen optie!

Komend weekend staat er weer een goed programma te wachten, een weekend gidsen met Vasasport. Het Bergisches land is deze keer weer het decor van drie dagen duurtraining. Met de vorm gaat het dus wel goed komen.

Sponsoring
De sponsoring dan, ook dat gaat de goede kant op, al kan ook dat natuurlijk altijd beter. Nu word het zaak zoveel mogelijk bidonnen te slijten en ook de loten zijn nog niet op. Kijk er dus niet van op als u regelmatig gevraagd wordt om een donatie te doen in ruil voor één van beide artikelen. Hopelijk vinden jullie het niet erg om deze vraag te krijgen en het kan best gebeuren dat hij twee of meer keer gesteld word. Gelooft u mij maar dat dat gebeurt met de beste bedoelingen en altijd met het idee om ons streefbedrag van € 60.000,= te halen. Jullie steun is daarbij nog steeds onontbeerlijk, het zal ons stimuleren om die berg echt klein te krijgen. Maar bovenal zal het in de toekomst kanker patiënten helpen om hun symbolische berg te bedwingen.

Afgelopen maand was het precies een jaar geleden dat Yvonne haar strijd niet kon winnen. Velen zullen in min of meer vergelijkbare situaties komen en ik wil er voor strijden om deze mensen een grotere kans te geven hun strijd wel winnend af te sluiten!

Graag zie ik jullie bijdrages tegemoet, samen kunnen we mooie dingen waar maken! Samen is niet alleen.

Tot op de top,
Ambro


15 maart Spinnen tegen kanker!
25 februari 2009

Spinnen tegen kankerIn het kader van ons project Klimmen tegen Kanker organiseren wij i.s.m. fitness centrum Body Action uit Schagen een spinningmarathon. De opbrengst van deze marathon komt voor de volle 100% ten goede aan onderzoeksfondsen binnen KWF Kankerbestrijding. Dit loopt via de stichting Alpe d’ Huzes.

De opzet:
Datum: 15 maart 2009
Tijdstip: 12.00 – 17.00 uur (pauze 14.15 – 14.45 uur)
Locatie: Discotheek K’Danz in Schagen
Doel: 100 spinningfietsen op de dansvloer, iedere fiets is te “huur” voor minimaal € 100,= voor de hele middag. Hoe de fiets vervolgens ingezet wordt is vrij. Dat kan alleen, maar ook afwisselend met meerdere personen. Zo kun je de inspanning en de donatie aan het KWF spreiden.
Om de donatie bij elkaar te krijgen kun je familie, vrienden, bekenden, of werkgever benaderen om je te sponsoren. Wie heeft er tenslotte niet iets over voor KWF kankerbestrijding!

(Bedrijven ontvangen bij bedragen van € 100,= en meer een officiële factuur waarmee het volledige bedrag aftrekbaar is, de stichting heeft ANBI status!)

Het geheel wordt gehouden onder de bezielende leiding van professionele spinninginstructeurs en zal begeleid worden door een live DJ. Voor de deelnemers zijn er in een aparte ruimte masseurs van ATS aanwezig. Ook aan de toeschouwers wordt gedacht, zo zal er o.a. voor de kinderen een schminkhoek zijn. Aan het veiligheidsaspect is uiteraard ook aandacht besteed, zo is er EHBO met AED apparatuur aanwezig.

Wilt u een mooie, indrukwekkende sportmiddag beleven en daar ook nog eens KWF kankerbestrijding direct mee steunen, geeft u zich dan op via avstraten@hotmail.com of direct aan de balie bij fitnesscentrum Body Action in Schagen.

Meer informatie over het project klimmen tegen kanker vindt u op: www.klimmentegenkanker.com


Samen is niet alleen
5 februari 2009

Klimmen tegen KankerIk moet eerlijk bekennen dat de titel van dit stukje gekopieerd is van Christian. Maar het aloude adagium van beter goed gejat dan slecht bedacht gaat ook in dit geval op.

Samen is niet alleen vat namelijk heel goed het gevoel samen wat bij mij heerst tijdens de voorbereiding op 4 juni. Allereerst had ik er alleen nooit aan begonnen, het enthousiasme van Chris heeft me aan het denken gezet. De ervaringen van afgelopen jaar deden de rest.

Mijn vader heeft een terugslag te verwerken gekregen in zijn ziektebeeld, de prostaat kanker die “sluimerde” lijkt een uitstapje gemaakt te hebben. Op een scan halverwege 2008 waren twee kleine vlekjes zichtbaar, toch uitzaaiingen dus. Dan gaat de strijd pas echt beginnen! In eerste instantie 6, later uitgebreid tot 8 chemokuren kreeg hij te verwerken. Die laatste twee omdat het zo goed ging…. Die strijd kan hij ook niet alleen aan, dat moet hij ook samen doen. In het bijzonder samen met mijn moeder, ondanks het feit dat ze geen verpleegster is doet ze haar uiterste best voor hem. Nukkige buien en momenten van relatieve zwakte samen overwinnen en altijd dat ene doel voor ogen houden: Opgeven is geen optie!

Inmiddels is het slopen voorbij en kan er weer aan constructief bouwen gedacht worden. De afgebroken conditie zal weer langzaam opgebouwd moeten worden, vroeger gebeurde dat automatisch tijdens het werk op het land, nu moet het op verplicht vrijwillige basis. Dat is best even wennen. Ondanks alles klinken er een week na de laatste chemokuur weer geluiden over de caravan en waar hij daarmee naartoe wil. (misschien wel ergens in Frankrijk de eerste week van juni!). Positieve geluiden dus, plannen voor de toekomst, dat is waar het om draait. Het plezier in het leven terugvinden na een half jaar van continu het gevoel hebben niet fit te zijn.

Ik zelf voel me uitermate fit, paar kilo te zwaar voor topvorm, maar wel fit. De komende 4 maanden zullen in het teken staan van nog fitter worden zodat die negen beklimmingen geen probleem vormen. Eigenlijk ben ik er niet bang voor, en daar schuilt nu juist het gevaar. Dat van onderschatting. De eeuwig knagende onzekerheid houdt me hopelijk op de juiste koers om mijn trainingen goed te volbrengen. En uiteraard zijn daar mijn medestrijders die er voor zorgen dat we samen die voorbereiding doen.

Ook de eerste week van juni zullen we het samen doen, met heel veel fietsers en uiteraard alle vrijwilligers zullen we samen die berg klein krijgen! Samen is niet alleen!  Dat is waar het om draait.

www.klimmentegenkanker.com


2008/ 2009

2008 ligt inmiddels weer achter ons en 2009 is weer begonnen. 2008 was een zeer bewogen jaar op alle fronten. Op persoonlijk emotioneel vlak zijn er diepe dalen en hoge pieken beleefd. De dalen bestonden daarbij uit o.a. het overlijden van opa, de ontwikkeling van de ziekte van mijn vader en het overlijden van Yvonne Blokker.

Daartegenover stonden natuurlijk ook mooie pieken met de geboortes van onze dochter Lianne, mijn nichtje Jinte en neefje Jan en onze Bruiloft. Een soort emotionele achtbaan was het dus.

Op zakelijk/ sportief gebied was er ook het een en ander te beleven. In mijn vorige jaaroverzicht heb ik daar al even naar vooruitgekeken en alle doelen zijn wel gehaald. Zo waren er op sportief gebied oa de Vasa reizen, de birkebeinerrittet en uiteraard de Alpe d’ Huzes.

Op zakelijk gebied weer diverse workshops die nog steeds goed bezocht worden, de werkplaats aan huis die steeds beter begint te draaien en in april de lancering van het merk SanGrau.

Terugkijken is goed maar moet niet te lang duren, daarom ga ik direct door naar de vooruitblik op 2009.

In 2009 staan er weer mooie dingen te gebeuren op allerlei gebieden. Zo zal mijn vader half januari zijn laatste chemokuur krijgen en daarna weer kunnen werken aan herstel waarna hij weer kan gaan genieten van de mooie dingen in het leven. Waar mogelijk zullen we hem natuurlijk weer alle steun geven die hij nodig heeft. Bruiloften staan er nog niet op de agenda, maar wel weer een geboorte. Van wie? Niet van ons ieder geval.

Sportief staat er ook wel weer wat te gebeuren, maar niet echt bijzonder. De “standaard” Vasasport reizen, maar toch ook weer de Alpe d’ Huzes. Negen keer die berg op deze keer en wel op 4 juni. Uiteraard weer om zoveel mogelijk geld op te halen waarmee het KWF gesteund gaat worden. Op de site van Klimmen tegen Kanker kunt alle informatie hierover vinden. Wel kan ik verklappen dat uw sponsoring deze keer beloond wordt met loten zodat u mee kunt dingen naar leuke prijzen! Verder staat er nog niet echt iets gepland, maar in de loop van het jaar kan er natuurlijk best nog wat bijkomen.

Zakelijk zullen er ook een paar nieuwe dingen komen. Zo is het al zeker dat er naast de bekende workshops een nieuwe workshop bijkomt. Deze zal niet zozeer op fietstechnisch gebied zijn maar meer gericht zijn op training en voorbereiding naar een tocht of meerdaagse toe. Meer daarover op de pagina workshops van deze site. De werkplaats gaat natuurlijk gewoon door, ook in 2009 zal ik weer klaar staan om uw fiets de zorg te geven die hij verdient!

Tot slot zal ook WestCoastCompany, waar SanGrau onder valt, verder doorontwikkeld worden. U kunt op de nieuwe website terecht voor goed betaalbare kwaliteitsfietsen. U kunt hierbij profiteren van de rechtstreekse contacten die wij hebben met de fabrikanten van hoogwaardige aluminium en carbonframes. Er wordt dus geen “tussenhandel” aan u doorberekend, dit betekend dat u bij ons voordeliger uit kunt zijn voor een gelijkwaardige fiets!
Dit is hoe de vlag er op dit moment bij hangt, gedurende het jaar kan er natuurlijk veel gebeuren. Één ding staat voorop, of het nu reizen, reparaties, fietsen of workshops zijn, ik zal mijn best doen voor u een goede gids te zijn naar meer fietsplezier!


Hij komt,hij komt….
16-12-2008

Die mooie nieuwe website!
Het heeft door omstandigheden allemaal wat langer geduurd als dat we van te voren gedacht hadden, en we vragen nog een paar weken uw geduld, maar dan is het echt zover. De nieuwe website van SanGrau is dan een feit!

Het hele concept van de site is nieuw gebouwd zodat het beheer ervan makkelijk en duidelijk te doen is. Dat is natuurlijk niet iets wat u als bezoeker direct zult merken maar ook de voorkant, waar jullie hopelijk veelvuldig naar zullen kijken komt er erg mooi uit te zien.

De SanGrau en Gianni Motta fietsen staan er natuurlijk prominent op, er is daarnaast ook ruimte voor nieuwsfeiten en bijvoorbeeld foto’s van mooie actiemomenten op onze fietsen.
Houdt u dus de site in de gaten en deel het moois!


Bikeforyou.nl
2008-11-19

Als u uw fiets door mij laat repareren zorg ik uiteraard voor de meest geschikte onderdelen. Wilt u bijvoorbeeld na het volgen van een workshop fietsonderhoud zelf aan de slag, dan kunt u natuurlijk ook bij mij informeren of ik de spullen die u nodig heeft kan leveren.

Een andere optie is om eens te kijken op www.bikeforyou.nl , hier kunt u terecht voor al uw onderdelen tegen zeer concurrerende prijzen. Binnen enkele dagen ontvangt u de onderdelen thuis en kunt u aan de slag!Het Klimmen tegen Kanker gaat door!

2008-11-06

Het heeft enige overredingskracht van Christian gevergd maar hij heeft het voor elkaar. Ook in 2009 klimmen we weer tegen kanker. In de omgeving zijn er nog en weer genoeg mensen die tegen de ziekte strijden, voor ons weer een reden om tegen die berg te strijden.

Afgelopen editie is gebleken dat er zeer veel financiële steun van bekenden en minder bekenden is gekomen. Ook nu willen we natuurlijk weer een zo groot mogelijke bijdrage leveren. Deze bijdrage wordt wederom voor de volle 100% ingezet om de strijd voor mensen die lijden aan welke vorm van kanker dan ook te verlichten.

Zoals vorig jaar al aangegeven duurt onze strijd een dag en die van anderen vele malen langer. Schroom dus niet om die mensen middels een donatie aan ons te steunen. U sponsort namelijk niet ons, wij zijn alleen een mooie gelegenheid om met uw bijdrage iets moois te doen!

De speciale bankrekening die vorig jaar is  geopend is nog altijd actief: 12 98 81 236 o.v.v. Klimmen tegen Kanker.
Als u sponsort met uw bedrijf (of het bedrijf waarvoor u werkt) komt er bij elk bedrag een vermelding op onze website (www.klimmentegenkanker.com) . Bij een bedrag van € 250,= en hoger komt u ook op het shirt dat we in de voorbereiding dragen en vanaf € 1000,= ook op het officiele shirt van 4 juni 2009. In het laatste geval mag u ook een spandoek meegeven die op de berg komt te hangen.

Wilt u meer informatie over het evenement en/of de sponsormogelijkheden, neemt u dan contact op via avstraten@hotmail.com


Nieuw merk aan de collectie toegevoegd
2008-11-06

Naast de twee al bekendere merken SanGrau en Montego is er sinds kort een nieuw merk op racefietsgebied toegevoegd aan het programma: Gianni Motta!
Gianni Motta is een merk dat in België al langer aan de weg timmert. Bij ons vult het merk het gat op voor wat betreft Campagnolo afmontages. Voor de liefhebbers van dit Italiaanse design hebben we nu de mogelijkheden. Uiteraard zijn de fietsen van zeer hoge kwaliteit met een prijsniveau dat kan tippen aan dat van SanGrau.

Het productgamma biedt vanaf € 895,= prachtige modellen met zeer degelijke frames en afmontages. Het topmodel met een superlicht frame (950 gram!) en volledige Dura Ace afmontage bieden we al voor € 2695,= aan!

Kijk rustig eens op de site voor alle details en mogelijkheden. Aan de definitieve uitvoering van de site wordt nog gewerkt, met name het shopgedeelte wordt volledig nieuw en zal zeer binnenkort actief zijn! Tot die tijd kunt u uiteraard uw bestellingen via de mail doorgeven.


Lichamelijke aanpassingen
15 oktober 2008

Darwin had er een theorie over die met name de aanpassingen op hele lange termijn behelsde. De aanpassingen/veranderingen die het menselijk lichaam ondergaat gedurende een sportleven kun je misschien niet helemaal onder de evolutie scharen maar voor een revolutie duurt het weer net te lang denk ik.

Waar ik eigenlijk naar toe wil is het feit dat ik in het begin van mijn sportieve fiets loopbaan, de periode driewieler maar even buitenbeschouwing laten, erg veel moeite had met het harde wedstrijd tempo. Na ongeveer drie jaar en behoorlijk wat wedstrijden en stevige trainingen bleek het lichaam voldoende aangepast om mee te doen om de prijzen. Het spierstelsel en hart/long combinatie waren er klaar voor. Gedurende zo’n 12 jaar heb ik in verschillende klassen gestreden en dat ging allemaal redelijk makkelijk. Zolang ik maar regelmatig een koers reed was er niet veel training nodig.

Na verloop van tijd werd mijn aandacht getrokken door de langere wedstrijden op de ATB in het buitenland, de mountainbike marathon! Dit was weer een heel andere discipline en ook nu duurde het weer even voordat ik die ritten van 100 km en soms meer van begin tot eind goed kon volbrengen. Het rijden van de korte snelle koersen werd afgebouwd en zelfs helemaal stilgezet. Lange ritten met als ultieme tocht de jaarlijkse Transalpreizen als gids van Vasasport werden de standaard. Ook hier bleek dat het “doen” verbetering gaf. Nu kan ik redelijk makkelijk een tocht van een week dwars door de Alpen volbrengen. Ook acht keer op 1 dag Alpe d’Huez beklimmen is geen probleem. (zie ook www.klimmentegenkanker.com).

Nu heb ik echter weer bedacht om zo nu en dan een ATB wedstrijd te gaan rijden. De RabotopNH competitie is weer begonnen en om de winter goed door te komen sta ik ook aan de start, uiteraard bij de topklasse…

Het valt niet helemaal mee, maar zo gek is dat niet. Op reserve een week fietsen gaat prima, een uurtje vol in het rood rijden is toch wel weer een ander verhaal. De start gaat meestal wel redelijk maar na zo’n 20 minuten begint de ellende. De reserves die in de spieren opgeslagen zijn raken op en aanvullen gaat nog niet zo snel. Ik ga ervan uit dat het lichaam zich weer aan gaat passen maar het zal tijd nodig hebben. Ik ben namelijk niet zo’n trainingsbeest en doe zeker geen intervaltrainingen, die heb ik nooit nodig gehad. Maar ja toen was ik nog geen 33 en had ik niet 5 jaar rustig aan gedaan.
Zo tegen het einde van het seizoen zal ik waarschijnlijk wel op het niveau dat ik voor ogen heb.

Ik hou u op de hoogte van de vorderingen.


BIRKEBEINERRITTET 2008 RENA- LILLEHAMMER
25 september 2008

SangrauNa geruime tijd voorpret samen met collega René is het op 29 augustus zover, we vertrekken naar Oslo!
Wat in eerste instantie misschien als een soort grapje begon is nu keiharde werkelijkheid. We zijn ingegaan op de uitnodiging van onze Noorse dealer Per Jonsen ( van de fa. Otto Olssen) om de Birkebeinerritter te gaan rijden. Dit is het grootste mountainbike evenement van Europa met zo´n 15.000 deelnemende noren en nog ruim 1.000 “buitenlanders”. De rit zelf is technisch niet heel moeilijk maar de afstand van 91 kilometer beloofd evengoed zere benen ’s avonds…lees verder >>>

Oostenrijkse Alpen"Vakantie"
6 september 2008

Tot en met zondag 14 september a.s. ben ik afwezig. Ik ben dan met een groep ATB'ers op pad in de Oostenrijkse Alpen.
Ik ga weer op pad!
18 augustus 2008

Het is weer de hoogste tijd voor wat leuke fietsuitjes…

In het laatste weekend van augustus verruil ik het parcours van Schoorl voor een mountainbiketocht tussen Oslo en Lillehammer, de Birkebeiner-rittet. Een off-road tocht van 90 kilometer. Deze tocht is qua deelnemers te vergelijken met de Vasaloppet (de grootste langlaufwedstrijd ter wereld).

Een historische tocht…
Tijdens een stammenoorlog in een ver verleden hebben enkele Birkebeiners het zoontje van het stamhoofd via deze route in veiligheid gebracht. Leuk detail: alle deelnemers moeten een rugzak van 3,5 kg op hun rug dragen (het gewicht van het zoontje van het stamhoofd).

De Birkenbeiner is een leuke opwarmer voor een nieuwe TransAlp. Van 6 tot en met 14 september zoek ik met mijn spiksplinternieuwe SanGrau de Alpen tussen Duitsland en Italië op. Deze keer gaan we van Mittenwald (Dui) naar Merano (Ita). Voor mij een hele nieuwe rit en ik heb er zin in! Zin om een keer mee te gaan? Meer informatie kunt u vinden op www.vasa-sport.nl.

Mocht u mij nog nodig hebben, bel me dan even voor een afspraak (06–51305879).


Huisstijl
2 juli 2008

In de fietsenbranche moet je altijd vernieuwend bezig zijn. Dat probeer ik met de workshops en tijdens het onderhouden van uw fiets, maar ook met een vernieuwde huisstijl. Momenteel wordt de website in een nieuw jasje gestoken en binnenkort ziet ook u het resultaat. Dit is ook een mooi moment om de huisstijl iets aan te passen. Anneriet Hoogland van De Kraanlijn heeft een nieuwe huisstijl voor mij ontworpen. Ook binnenkort dus nieuw briefpapier, visitekaartjes en advertenties in regionale kranten en bladen. En tot slot kunt u nu ook bij AVS Fietstechniek voordelige en kwalitatief goede stadsfietsen en cruisers kopen. Informeer naar de mogelijkheden. Zodra de nieuwe site “in de lucht” is kunt u alle informatie over deze fietsen op de site vinden.

Bent u toe aan een nieuwe racefiets of atb? Neem dan even een kijkje op www.sangrau.nl of informeer bij mij naar de mogelijkheden. Mooie carbon en aluminium fietsen voor een scherpe prijs! Ook de site van SanGrau is binnenkort geheel vernieuwd.


Een te hoge berg

De Alpe D’huez heeft ongeveer 1100 hoogtemeter, 8 beklimmingen levert dus 8800 hoogtemeter. Dit komt overeen met de hoogte van de Mount Everest, de hoogste berg op aarde. Het komt er dus op neer dat we op 5 juni de Mount Everest op, en weer af gaan fietsen. Een ogenschijnlijk onmogelijke opgave, maar ik ben er van overtuigt dat het gaat lukken.

Enige tijd geleden schreef ik in mijn weblog een stukje over teveel motivatie, de persoon waar ik daar op doelde was Yvonne. Zij kreeg een berg voor zich waarbij de Mount Everst een peulenschilletje is. Hadden we haar gevraagd mee te gaan om een paar keer een berg te beklimmen had ze waarschijnlijk gezegd; “Dat zal wel zwaar worden, maar kom we gaan het proberen”. Ik stel me zo voor dat ze op deze manier aan haar beproeving is begonnen.

Iedereen die wel eens een moeilijke beklimming voor het eerst doet kent wel het gevoel dat je hoopt dat het na de volgende bocht minder zwaar gaat worden. Of beter nog dat je de top kunt zien of er zelfs bent! Yvonne heeft op haar berg maar weinig van dit soort hoopvolle bochten gekend. Steeds weer bleek dat het na een bocht minimaal zo zwaar bleef. En de top, die heeft ze eigenlijk nooit in het zicht gehad. Toch heeft ze haar uiterste best gedaan om de top te bereiken, op maandag 17 maart bleek echter dat dit een onmogelijk opgave was en heeft ze iets moeten doen wat eigenlijk niet in haar woordenboek voorkwam. Opgeven.
We wensen met name Nico, Pim en Barry alle kracht om dit enorme verlies een plekje te geven.

U begrijpt dat dit mij nog meer aanzet om zoveel mogelijk steun te genereren voor het KWF en dus uw financiële steun vraag voor ons Alpe d’ Huzes project. Kijkt u eens op www.klimmentegenkanker.com. Uiteraard mag u ook direct uw bijdrage storten op: Rabobank 12 98 81 236  ovv klimmen tegen kanker.


Vakantie!
25 februari 2008

Vakantie!Over 1,5 weken is het zo ver, dan ga ik weer genieten van een in mijn ogen verdiende vakantie. Trainingskamp is in deze misschien een beter woord want er staan weer diverse sportieve activiteiten op het programma.
Als het weer een beetje mee werkt, en dus niet net als nu veel te warm blijft, zal ik verschillende takken van wintersport gaan bedrijven in het mooie Ramsau am Dachstein.

Wilt u daar ook eens genieten, kijkt u dan eens op www.camping-dachstein.at. Op deze camping waarbij ook een mooi pension aanwezig is kunt u optimaal gebruik maken van de prachtige omgeving. Ramsau biedt u vele mogelijkheden om in de winter in de sneeuw actief te zijn. Zo ligt er 150 km gespoorde loipe en ook voor de alpine disciplines kunt u er uitstekend terecht.
In de zomer straalt de hele omgeving één en al sportiviteit uit en komt u tijdens u mountainbike tocht of wandelronde veel internationale langlaufers en biatleten tegen. Neemt u gerust eens contact op met de Nederlandse eigenaren van de camping naar de mogelijkheden.

Ik ga er in ieder geval 5 maart naar toe om nog wat aan de conditie te schaven! Dit heeft uiteraard tot gevolg dat de werkplaats tot 15  maart is gesloten.


De werkplaats is in gebruik
29-01-2008

werkplaats AVSAl met al heeft het even geduurd, maar de nieuwe werkplaats is in gebruik. Er moeten nog wel wat opberg ruimtes gecreëerd worden en er ligt nog wat spul dat een plekje moet krijgen maar de eerste reparaties zijn uitgevoerd. Het gereedschap hangt keurig aan het dubbele bord en de werkbank is gereed dus daar ligt het niet meer aan.

Wilt u ook uw fiets laten onderhouden of repareren neemt u dan contact op via info@avs-fietstechniek.nl om een afspraak te maken. Uiteraard kunt u uw fiets ook nog aanbieden voor een winterbeurt, zelfs met deze zachte temperaturen!


VOL!
15 januari 2008

De belangstelling is nog steeds overweldigend! Daardoor is de workshop van 18 maart al volgeboekt. Op de andere data zijn er nog wel plaatsen over, als u dit voorjaar uw fietskennis nog wilt vergroten, schrijft u zich dan nu in.

Nog even kort uitgelegd wat er op zo’n avond gebeurt: Er wordt gestart met een theoretische uitleg van de diverse onderdelen aan de fiets. Dit duurt ongeveer 1 uur, waarna er een bak koffie met koek genuttigd wordt. Na de pauze kan iedere deelnemer zijn eigen fiets in de haken hangen en hetgeen uitgelegd is in de praktijk oefenen. Dit alles gebeurt in kleine groepen van zo’n 6 personen waardoor er voor ieder voldoende aandacht is.

Ik zie u graag op 1 van de avonden!


Birkebeiner
30 november 2007
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

BirkebeinerDe Birkebeiners of Birkebeiner-partij was de naam voor één van de rebellerende partijen in Noorwegen in de periode van de Noorse burgeroorlogen die duurde van (1130-1217).

Tijdens de periode van de burgeroorlogen waren er talloze elkaar overlappende conflicten op variërende schaal en intensiteit. De achtergrond van deze conflicten was de onduidelijke Noorse wet die de troonopvolging regelde, de sociale omstandigheden in die tijd en de strijd tussen kerk en koning.
Lees verder over de Birkebeiner


Workshops volgeboekt

7 oktober 2007

De geplande workshops in oktober zijn allemaal weer volgeboekt. In verband met de verbouwing van de werkplaats thuis (zie ook mijn weblog) zijn de data van de volgende serie nog niet bekend. Zodra dat wel het geval is verschijnen ze uiteraard op de website. Wilt u er zeker van zijn dat u ze niet mist kunt u ook een mail sturen naar info@avs-fietstechniek.nl, u wordt dan op de hoogte gehouden van de data.


Rabotop WieringerwaardRabotop Wieringerwaard
16 september 2007

Op de tweede zondag van september staat elk jaar de opening van de rabotopcyclus op het programma in Wieringerwaard. Dit jaar stond er ook weer een groot en sterk deelnemersveld klaar met daarbij de gebroeders Hopman die beide de kleuren van AVS fietstechniek verdedigen. In de schaduw van het geweld wat de toppers als  Bram Rood, Raymond Rol en Henk van Vuure lieten zien streden zij hun eigen strijd.
In de koers had Jan een wat betere start en sloeg in de eerste twee rondjes om de ijsbaan een klein gaatje met Siem. Deze liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam al snel weer in het groepje met Jan terecht. De laatste heeft duidelijk nog wat last van de perikelen die komen kijken na de geboorte van hun prachtige dochter Floor. Hij moest al vroeg in de wedstrijd de rol lossen en probeerde op het grote mes zo dicht mogelijk in de buurt te blijven. Siem reed echter gestaag bij hem vandaan en leek de eerste wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Achter hem had Jan inmiddels aansluiting gevonden bij twee leden van de Klein formatie van Wieringen en kon achter hun brede ruggen wat herstellen, toen hij hun spreekwoordelijke bordje leeg had wist hij zich terug te knokken tot bij Siem die op zijn beurt weer samen met Johan van Splunter (mijn collega gids bij Vasasport) rondreed. Gedrieën voltooiden zij hun koers waarbij Siem uiteindelijk in de eindsprint toch aan het langste eind trok door zijn kompanen in een furieuze eindsprint ruim te kloppen.
Al met al een geslaagde seizoensouverture die zeker veel moois voorspelt voor de rest.


Kermiscross Zijdewind
(09-09-2007)

Ook dit jaar stond op de kermis zondag in Zijdewind weer de jaarlijkse ATB wedstrijd op de agenda. Tussen de vele deelnemers dit keer ook 2 coureurs in AVS kleding aan de start. Siem Hopman wist door een lekke band in de laatste ronde helaas zijn goede wedstrijd niet te bekronen met een hoge eindklassering. In de koers had Siem weliswaar  nog de tijd genomen om de banden te koelen in de plaatselijke diepte, maar dat mocht niet baten.
Jan Dekker reed onder toeziend oog van Margreet een strakke wedstrijd en droeg het volledige tenue van AVS-Fietstechniek met verve.
Naast deze twee reden er nog tal van bekende rond, in het fotoalbum vind u wellicht nog bekenden tussen de gehelmde en gebrilde gezichten.


Vernieuwingen website
(21-08-2007)

Op dit moment wordt er gewerkt aan een aantal nieuwe dingen voor deze website. Zo zal de webwinkel vernieuwd worden waardoor de producten overzichtelijker gepresenteerd worden. Er komt een technische vraagbaak waar u met uw vragen over fietsonderhoud terecht kunt en er zal een fotoalbum komen waarin de foto’s van mijn fietsreizen komen, maar waar ook ruimte is om uw mooiste foto’s te delen met de andere bezoekers.

Blijft u de website in de gaten houden om deze vernieuwingen te beleven.


Nieuwe uitdaging in het verschiet
(19-08-2007)

Naast uiteraard de uitdaging van een tweede seizoen workshops die begin oktober weer van start gaat heb ik nog een andere uitdaging in het verschiet.
Op 23 september wordt namelijk de jaarlijkse Dam tot Damloop georganiseerd en ik ga daaraan meedoen! Na jarenlang mijn afkeur in de richting van de loopsport te hebben uitgesproken heb ik voor mezelf toch deze uitdaging aangenomen. Inmiddels ben ik al weer geruime tijd in training voor de 16,1 kilometer die de beide dammen (Amsterdam en Zaandam) met elkaar verbinden. Daarbij moet ik zeggen dat het me niet tegenvalt. De eerste test tijdens de stratenloop van Tuitjenhorn verliep voorspoedig en gaf het vertrouwen dat ik op de goede weg ben. Vrijdag 24 augustus loop ik ook nog in Kalverdijk (het Kalvermijltje) om te kijken hoe de progressie is.
Naast zelf actief te zijn in de loopsport ben ik sinds dit jaar ook betrokken bij de organisatie van de Kermisloop van Petten. Tijdens het kermisweekend in Petten (3-de weekend van oktober, dit jaar de 21-ste) zal weer de traditionele kermisloop gehouden worden. Deze prestatieloop zal zoals elk jaar gelopen worden op ons prachtige afwisselende parcours van 5 kilometer lengte. Deze ronde kunt u dan al naar gelang 1 of 2 keer voltooien. Bent u iemand of kent u iemand die dit soort lopen meedoet houdt u dan 21 oktober vrij voor onze Kermisloop! Meer informatie kunt u vinden op: www.kermisloop.nl


Datums nieuwe serie bekend!
(16 juli 2007)

Op dinsdagavond 9 oktober gaat de nieuwe serie workshops weer van start. U kunt dan weer leren hoe uw fiets werkt en wat u zelf aan onderhoud kunt doen. Dus niet meer voor elk dingetje naar de  specialist, maar zelf oplossen. Dat heeft meerdere voordelen, zo bespaart u flink op de onderhoudskosten en u leert uw fiets beter 
kennen wat het plezier in de hobby vergroot. Kijkt u op de pagina inschrijven voor de andere datums en schrijf uzelf in voor één van deze leerzame avonden.


ROADTRANSALP JUNI 2007
Transalp 2007(12 juli 2007)
Na de lange aanloop via onder andere Altenmarkt (waar Niels Hopman en Vincent Vermeulen aanpikken), st. Johann en Wagrain openen Erik-Jan en Freddy van Dijk het bal. In het laatste deel richting de “Arthurhausklim” als de weg licht begint te stijgen kunnen zij zich niet meer bedwingen en delen de eerste speldenprikken uit.
Lees het volledige verslag van de Transalp 2007


Vasa
Komende week gaat het gebeuren!
(19 juni 2007)
Komende zondag zal blijken of de voorbereiding voldoende is geweest. Dan staat de eerste etappe van de Road Transalp op het programma.
Vrijdagochtend reizen we met drie medegidsen af richting Werfenweng. Daar hebben we dan zaterdag nog een dag om ons voor te bereiden om vervolgens zondag de tocht naar Venetië te starten.
Afgelopen week heb ik het vertrouwen in de geblesseerde knie weer wat terug gevonden. Na een lange periode van “last” heb ik sinds kort het gevoel dat het beter gaat. Deze week nog twee massage sessies bij Johan van Splunter om de laatste restjes afvalstoffen te verwijderen en dan gaan.

Afwezig

Dit houdt wel in dat ik de komende week niet bereikbaar ben via de mail en telefoon, dus als u vragen heeft verzoek ik u even geduld te hebben. Zodra ik terug ben zal ik de mails zo snel mogelijk beantwoorden. Tevens zal ik dan verslag uitbrengen van de tocht zodat u wellicht geprikkeld wordt volgend jaar ook zoiets te ondernemen.


Toertocht Zuiver Zijpe Callantsoog
(10 juni 2007)
Zuiver Zijpe
Op zondag 10 juni werd voor de eerste keer door de fietsclub uit Callantsoog en stichting Innovatief Zijpe een fietstoertocht georganiseerd. De deelnemers konden kiezen uit 60 of 100 km, die deels dezelfde route volgden.

Lees verder


Thermagas Bike Dag
(1 juni 2007)
Thermagas Bike DagVrijdagmorgen om 8.30 uur vertrekken we met drie man (Pieter-Jan, Johan en Ambro) naar Amerongen om daar als begeleiders de Thermagas Bike Dag in goede banen te leiden. De eigenaar van Thermagas heeft eens bedacht dat het wel leuk zou zijn om met klanten en andere relaties een dagje te gaan fietsen. Het idee was om met zo’n 25 enthousiastelingen een leuke dag te gaan hebben.
Lees verder


SANTOS SRR 03 Carbon
(22 mei 2007)
Het was even zSantosweten, maar donderdag 10 mei om 17.35 uur was het dan zover, de nieuwe Santos is afgemonteerd en gereed om vrijdag in het Sauerland zijn nut te gaan bewijzen. Het is natuurlijk een gok om op een nieuwe fiets direct een weekend met ruim 300 km te gaan rijden, maar ik hou wel van een gokje.
Lees verder


West Sauerland weekend
(19 mei 2007)
West SauerlandHet is even een keer vroeg uit je bed, maar dan heb je ook wat! Op vrijdag 11 mei gaat de wekker om 4.30 uur om na vader opgehaald te hebben laden we om 5.15 uur de spullen (waaronder de nieuwe Santos SRR 03 Carbon!) over in de bus van TMBS en zetten koers richting West Sauerland. Bij Apeldoorn pikken we collega gids Han ten Hoven nog op en om 10.15 uur arriveren we op de camping bij de Sorpesee.
Lees verder


Kika
VOOR KIKA DE DOLOMITEN OVER!

(16 mei 2007)

Op 1 juli aanstaande fietst Mirjam Kruijff in Italië de Dolomieten marathon. Deze tocht gaat over de mooiste en zwaarste klimmen van de Dolomieten. Ze gaat deze beproeving aan met geweldig doel voor ogen, ze wil namelijk zoveel mogelijk geld en steun verzamelen voor de stichting KIKA!

Zoals wellicht bekend zet deze stichting zich in om fondsen te werven waarmee de behandeling en genezing van kanker bij kinderen sneller en beter kan verlopen. Mirjam zou graag zien dat de hoogtemeters die zij op 1 juli gaat maken door u gesponsord worden. In totaal zal zij die dag 4190 hoogtemeters te verwerken krijgen, als u ook een bijdrage wilt doen kijk dan hier!

Daar ziet u hoe het werkt en wie u zijn voorgegaan. Ik hoop dat ook u de noodzaak van uw steun inziet en Mirjam helpt om een mooi bedrag beschikbaar te kunnen stellen.


WESTFRIESE OMRINGDIJKWestfriese Omringdijk
(16 mei 2007)
Als laatste voorbereiding op het Sauerland weekend stond op zondag 6 mei een tocht over de 126 km lange omringdijk op het programma. Met 10 leden van de Joyriders die elke zondagmorgen en woensdagavond vanuit St. Maartensbrug gezamenlijk trainen vertrekken we om 8 uur bij de plaatselijke elektrozaak voor deze jaarlijks terugkerende tocht.
Op het laatste moment besluiten we de voorgenomen rijrichting nog te wijzigen en in de richting van Medemblik te vertrekken. Met de wind in de rug gaan de eerste kilometers lekker soepel. Helaas hebben we niet het stralende weer van de weken ervoor, maar ondanks de stevige wind die met name in het gedeelte van Enkhuizen naar Hoorn hinderlijk tegen waait is het een mooie tocht. Gedurende de 126 kilometer die de dijk lang is, wisselt het landschap continu. Heb je langs de dijk naar Medemblik nog de strakke contouren van de Wieringermeer in beeld, als je over de dijk langs het IJsselmeer kronkelt zie weer meer het natuurlijk gevormde Westfriese landschap. Met de wind die stevig blaast zijn er dan aan de andere kant weer zeilboten van allerlei groottes te bewonderen. Met name Enkhuizen en Hoorn zijn mooie plaatsen om doorheen te rijden, en de route daar doorheen is ook elke tocht weer anders dus je blijft nieuwe dingen zien.
Als we weer in de buurt van Alkmaar komen belanden we weer op bekender terrein, dit is het gebied waar de “normale” ritten plaatsvinden. Vanaf Alkmaar gaat het vervolgens voor de wind weer terug richting St. Maartensbrug en na 141 km is het heerlijk om ’s middags op de bank even bij te komen.
Wellicht is de volgende mooie tocht de 100 km die begin juni voor het eerst in de gemeente Zijpe wordt georganiseerd. Meer info daarover vindt u hier


Hoch Sauerland trekking VASASPORT
Sauerland(26 april 2007)
Vrijdag 20 april gaat de wekker al om 4.00 uur om te vertrekken naar Winterberg in het Sauerland. Daar vindt dit weekend de Hoch Sauerland trekking van VASAsport plaats. Samen met Pieter-Jan Paarlberg en Johan van Splunter vertrekken we om 5.00 uur vanuit Tuitjenhorn om via Nijmegen waar we Fokke nog ophalen naar Winterberg te vertrekken. De reis verloopt voorspoedig en met een goed gevoel en in lekker weer arriveren we op de camping net buiten Winterberg. Lees verder


De politie is je beste vriend
(26 april 2007)Op dinsdag 24 en woensdag 25 april heb ik bij politie Noord-Holland-Noord twee avonden workshops gegeven. Door de personeelsvereniging ben ik gevraagd om de actieve fietsers die het korps rijk is wat technische kennis te verschaffen om hun hobby met nog meer plezier te beleven. De opzet van deze avonden was iets anders als gebruikelijk. Er waren per avond meer deelnemers als anders en de ruimte leende zich niet om iedereen zelf te laten sleutelen. Voor deze gelegenheid heb ik een powerpoint presentatie gemaakt die zeker heeft geholpen om mijn verhaal duidelijker te maken. Samen met de fiets die ik mee had leverde het een duidelijk en verhelderende avond op.


Vakantie alweer ten einde
(15 maart 2007)
Het was even zoeken, maar in Antholz (Südtirol) vonden we nog een mooi gebied waar voldoende sneeuw lag om een weekje lekker te langlaufen. Zoals op de foto te zien is was het erg mooi weer met temperaturen van ongeveer 10 á 12 graden.De meeste mensen zullen wel weten dat dat geen temperatuur is waarbij sneeuw zich prettig voelt….. AntholzMaar gelukkig hebben we de week goed kunnen benutten om de conditie op peil te brengen en lekker uit te rusten. Klinkt weliswaar tegenstrijdig, maar werkt in ons geval erg goed. We staan derhalve weer fris en monter klaar om de service te bieden die u van ons gewend bent.


Ambro in actie!Kleding AVS schot in de roos!
(15 maart 2007)
Tijdens de eerste uitleveringen waren de reacties zeer positief over het design van de AVS kleding. Na de eerste serieuze test kan ik zeggen dat ook de kwaliteit en pasvorm goed bevallen. Tijdens onze vakantie in het Italiaanse Gsiesertal hebben we de kleding onder diverse omstandigheden kunnen testen en de uitslag was onveranderd positief. Op de foto is te zien dat echt alle aspecten van langlauf en biatlon aan de orde zijn gekomen. Het leverde weliswaar geen 100% score op, maar voor de eerste keer viel het zeker niet tegen.


Ski vakantieVakantie!
(3 maart 2007)
Na weer een drukke periode van workshops en onderhoud gaan wij komende week (van 4 t/m 12 maart) genieten van een lekkere wintersport vakantie. Geheel in stijl zal dit een actieve week worden met veel langlaufen/ sneeuwschoen-wandelingen en skiën.

Na deze week staan wij weer volledig bijgetankt voor u klaar. De nieuwe data staan inmiddels ook op de site, dus u kunt zich weer inschrijven. Ook om uw fiets weer klaar te laten maken voor het naderende seizoen kunt u dan weer terecht bij AVS Fietstechniek. Uw fiets zal dan met de grootste zorg en deskundigheid klaargestoomd worden om weer van vele kilometers zorgeloos fietsplezier te genieten.


AGRITOYS promoot AVS Fietstechniek!
Agritoys(3 maart 2007)
Arthur van Ulft van AGRITOYS staat dit weekeinde op de Lentetuin in Breezand met een mooie collectie miniatuur trekkers en landbouwwerktuigen. Tijdens dit druk bezochte evenement verzorgt hij tussen zijn eigen drukke werkzaamheden door ook nog wat promotie voor AVS Fietstechniek. In de stand van AGRITOYS ligt een stapel flyers waarop de workshops aangeprezen worden.
Wilt u meer weten over de trekkers en aanverwante artikelen van AGRITOYS kijkt u dan eens rustig rond op www.agritoys.nl . Daar vindt u het grote assortiment dat Arthur voor u op voorraad houdt. Kijkt u ook eens naar de verschillende filmpjes die op de site staan, u zult versteld staan van wat er tegenwoordig allemaal te koop is op het gebied van landbouwminiaturen!


Bord Workshops

Nieuwste data workshops!
(3 maart 2007)
Heeft u de laatste twee series workshops gemist en wilt u alsnog meer leren over het onderhoud van uw fiets? Dit is de kans, op de volgende data staan er weer workshops gepland.

Dinsdagavond 27 maart (basisonderhoud race/ATB)
Dinsdagavond 10 april  (basisonderhoud race/ATB)
Dinsdagavond 1 mei (basisonderhoud race/ATB)
Donderdagavond 26 april ( onderhoud wielen)

Dit zijn de data zoals nu ingepland. Wilt u met een groep van ongeveer 6 vrienden/bekenden komen, maar komen deze data niet uit? Stuurt u dan een mail naar info@avs-fietstechniek.nl, dan kijken we samen of we een andere datum kunnen prikken die wel uit komt.
Om in te schrijven kunt u het formulier gebruiken onder de knop “inschrijven”.


Weer een serie ten einde!
Ook de serie workshops van januari/februari is ten einde. Donderdag 15 februari de laatste workshop wielen en dan dinsdag nog een workshop basiskennis fietsonderhoud voor een groep fietsvrienden.

Tijdens deze serie is er ook weer een groot aantal sportievelingen geweest die de nodige extra kennis hebben opgedaan om zelf hun fiets goed te onderhouden. Hierdoor kunnen ze de basisklussen als versnellingen en remmen afstellen en het vervangen van ketting/ tandwielen zelf gaan doen, waardoor de gang naar de dure werkplaats achterwege kan blijven. Ook zijn de eerste berichten bekend van mensen die zelf een fiets compleet hebben opgebouwd na een workshop van AVS Fietstechniek.

Wilt u in het vervolg ook meer zelf gaan doen? Hou dan deze site in de gaten voor de nieuwe data en schrijf u vervolgens in. Wilt u er zeker van zijn dat u de volgende serie niet mist, stuurt u dan een mail naar info@avs-fietstechniek.nl . U krijgt dan direct bericht als de nieuwe data bekend zijn.

Uiteraard is het ook nog mogelijk om met een groep van 4-6 personen een afspraak te maken voor een “persoonlijke” avond. Ook hiervoor kunt u mailen naar info@avs-fietstechniek.nl.


Vasa Sport
“Hoofddoel” voor 2007 bekend!
Het “Hoofd” trainingsdoel voor 2007 is inmiddels bekend. Van 23 t/m 30 juni zal ik als reisleider/gids de Roadtransalp tussen Salzburg en Venetië rijden. Zodoende is het trainingsdoel voor dit voorjaar weer bekend. In de voorbereiding zal ik de nodige kilometers gaan maken in o.a. het Sauerland en in Limburg. Ook zal ik proberen een paar ATB-marathons in België te gaan rijden. Gecombineerd met de nodigde woon/werk kilometers moet de conditie weer voldoende opgebouwd zijn om een groep deelnemers goed over de Alpen en Dolomieten te leiden.
Als u ook een mooie uitdaging zoekt om voor te trainen kijkt u dan eens op www.vasasport.nl voor meer informatie over de reizen. Er zijn diverse opties, van een week in de Alpen tot drie dagen in het Sauerland en zelfs reizen naar warme oorden als Mallorca en Marokko behoren tot de mogelijkheden.


Kust'm kralen
Kust’m kralen volgt nu zelf een workshop!

In het dagelijks leven geeft Mirjam van Kust’m Kralen zelf workshops, (en verkoopt ze op diverse markten haar kralen en alles wat nodig is om mooie sieraden te maken) vandaag (28-01-2007) was zij samen met een aantal van haar fietsvrienden bij AVS Fietstechniek om meer plezier uit haar hobby te halen.
Na een lekkere kop koffie (of thee) starten we rond 9.30 uur met het theoretische deel van de workshop. Hierin leg ik uit hoe de verschillende systemen op de fiets werken. O.a. het schakelen, het vervangen van ketting/tandwielen en het juist schoonmaken van de fiets en het onderhouden van de ketting komen daarin aan  bod.
Na dit uur nemen we nog een “bakkie” en vervolgen dan met het praktijk gedeelte. Hierin kan de opgedane kennis direct aan de eigen fietsen worden getest. Kettingen worden gereinigd, kabels vervangen en bracketassen opnieuw gesmeerd. Uiteraard is hierbij steeds de kritische blik van Ambro aanwezig om eventuele vergissingen weer recht te zetten. Om 12.30 uur wast iedereen zijn handen en worden er nog wat kleine aankopen gedaan, waarna iedereen opgewekt en voorzien van nieuwe kennis weer naar huis gaat.

Wat mij betreft een geslaagde ochtend, bent u de volgende die met een groepje vrienden, familie of collega’s zo’n ochtend of avond mee gaat maken?


Ook deze serie workshops weer groot succes!Workshops groot succes!
We zijn alweer halverwege de tweede serie workshops bij AVS-Fietstechniek en de reacties zijn ook deze keer weer enthousiast. De deelnemers gaan allemaal naar huis met voldoende kennis om zelf het basisonderhoud aan hun fiets te doen. Denk daarbij aan het vervangen van ketting/tandwiel, het afstellen van remmen en versnelling en het vervangen van kabels. Vooral het feit dat er gewerkt wordt met maximaal 6 personen per workshop wordt als erg prettig ervaren. Zodoende is er voldoende aandacht voor iedereen en heeft ook iedereen de gelegenheid om hetgeen verteld is direct in het praktijkgedeelte aan hun eigen fiets te proberen. Als je zelf sleutelt steek je toch altijd meer op als wanneer je alleen maar luistert. Uiteraard is er dan ook voldoende ruimte om vragen te stellen en onderling dingen door te spreken.
Wilt u ook leren hoe uw fiets optimaal kunt onderhouden? Schrijf u dan snel in, voor 3 februari zijn er nog een aantal plaatsen over. Als er voldoende belangstelling is zal er nog een extra avond worden toegevoegd. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met een groepje vrienden, collega’s of fietsvrienden een avond naar keuze af te spreken. Neem voor meer informatie contact op via info@avs-fietstechniek.nl


 

Workshops fietsonderhoud bij VASA Sport
Inmiddels is de datum bekend waarop de workshop fietsonderhoud in Cothen bij VASA Sport gehouden wordt. Dit gaat gebeuren op 10 februari 2007. De ochtend begint om 9.00 uur en zal om 12.00 uur afgelopen zijn. De opbouw ziet er uit als volgt:

9.00 uur    ontvangst met koffie
9.15 uur    start workshop theoretisch deel
10.15 uur  pauze wederom met koffie
10.30 uur  start workshop praktisch deel
12.00 uur afsluiting

Tijdens het theoretische deel wordt er aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe de diverse systemen van de fiets werken. Veel wordt er dan al duidelijk, in het praktische deel zal dit alleen maar verbeteren. Dan sleutelt u namelijk aan uw eigen fiets om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Dit natuurlijk onder begeleiding van Ambro.

De prijs van deze workshop is € 25,=. Maximaal aantal deelnemers is 10 personen. Bij voldoende belangstelling komt er waarschijnlijk een tweede datum bij.

Wellicht is het een idee om de workshop te combineren met een mooie ATB tocht op de Veluwe.
Inschrijven kan via info@avs-fietstechniek.nl  ovv naam/adres en telefoonnummer.


 

Vasa Sports

Vasa Bike Dag groot succes!
De eerste Bike dag van Vasasport is afgelopen zondag een groot succes gebleken. Vele enthousiaste ATB-ers wisten sportcentrum Hoederdaal in Driebergen te vinden om zich te laten informeren over de diverse Transalp reizen. Daarnaast werd er veelvuldig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te informeren naar de ideale fiets voor Transalps. AVS-fietstechniek was daarvoor samen met TMBS aanwezig om alle vragen op technisch gebied te beantwoorden. Er was een dermate grote belangstelling dat we hebben besloten een aantal workshops fietsonderhoud te gaan geven in Cothen. Zodoende kunnen we iedereen uit de omgeving Utrecht ook de kans bieden zijn of haar technische kennis te vergroten. De workshops zullen gegeven worden op zaterdag, en zijn zo eventueel te combineren met een mooie ATB-rit op de veluwe.
Houdt u deze website of die van Vasasport en TMBS in de gaten voor de data waarop deze workshops zullen plaatsvinden. Binnenkort zal daarover meer bekend zijn. Wilt u dit absoluut niet missen kunt u zich aanmelden via onderhoud@avs-fietstechniek.nl , dan wordt u direct geïnformeerd als er nieuws is.


Fietskleding AVS Fietstechniek
Binnenkort wordt het definitieve ontwerp van de fietskleding van AVS-fietstechniek bekent gemaakt. Een eerste selecte groep mensen heeft de ontwerpen al gezien en zijn erg enthousiast. Binnenkort kunt u hier op de site de afbeeldingen zien. Als dat uw interesse wekt kunt u dan ook uw bestelling plaatsen. Houdt u dus de site in de gaten.


Vasa Sports

17 December VASA Bike Dag
Op 17 December organiseert Vasa sport een bike dag. ’s Morgens is er in de omgeving van Driebergen een prachtige ATB tocht uitgezet waaraan jaarlijks vele ATB-ers uit het hele land meedoen. Aansluitend wordt er door VASA sport een dag georganiseerd om het nieuwe reisprogramma bekent te maken. U kunt daar terrecht voor alle informatie omtrend Transalp reizen op zowel de ATB als de racefiets.
Ambro zal daar samen met Pieter-Jan Paarlberg aanwezig zijn om u allerlei technische tips te geven om uw fiets transalp klaar te maken.
Meer informatie over deze dag kunt u vinden onder de knop zomerreizen op www.vasasport.nl


Nieuwe serie workshops bekend!Nieuwe serie workshops bekend!!
Mede vanwege het grote enthousiasme dat de deelnemers uitstraalden gaat er in januari een nieuwe serie workshops van start.
De workshops worden hoofdzakelijk op dinsdagavond en zaterdagochtend gehouden. De exacte data waarvoor u kunt inschrijven vindt u onder de knop inschrijven.
Wat betreft de inhoud van de workshops veranderd er nog niet veel, het grootste aantal wordt besteed aan ATB en racefiets, de rest wordt verdeeld tussen wielen en vakantiefiets. Uiteraard worden de ervaringen van de afgelopen serie meegenomen in de nieuwe, om u zo goed mogelijk op weg te helpen naar meer fietsplezier!


Handbikes en ligfietsen
Ook voor de reparatie en het onderhoud van uw “special” zoals handbike of ligfiets kunt u terecht bij AVS-fietstechniek. Een juiste plaats om een vakkundige reparatie aan uw special te laten uitvoeren is vaak lastig. Nu is er een extra mogelijkheid, namelijk bij AVS-fietstechniek. Hier kunt u terecht voor het juiste advies en gedegen onderhoud. Diverse reparaties zijn mogelijk en er wordt met hoogwaardig materiaal gewerkt. Op deze manier bied ik u de mogelijkheid met nog meer plezier van uw materiaal te genieten.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderhoud@avs-fietstechniek.nl


Eerste serie Eerste serie workshopsworkshop bijna ten einde!
De eerste serie workshops ten einde. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een succes is geweest. Veel enthousiaste reacties en daarom zal er vanaf half januari weer een nieuwe serie starten. Hoe het er precies uit gaat zien is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk zal er op dinsdagavond en op zaterdag ochtend een workshop plaatsvinden. Houdt u de site in de gaten voor de data. Als u er zeker van wilt zijn dat u de data doorkrijgt kunt u alvast een e-mail sturen naar info@avs-fietstechniek.nl , dan breng ik u op de hoogte als het bekend is.


12 september Lienz-La Villa a Badia
Vandaag weer gestart met de extreme groep, maar al snel blijkt dat mijn gekwetste knie dit niet aankan. Dus wordt er besloten te ruilen met collega gids Gijs-Jan en dus met sport verder te gaan. Het is vandaag weer een lekkere klimdag met als klim van de dag de Stallersattel.
Lees verder....


Eerste workshops succesvol verlopen!
Eerste workshopDe eerste workshops zijn inmiddels achter de rug en ik kan niet anders zeggen als succesvol geweest. Vol enthousiasme werd er door de deelnemers gesleuteld nadat de theorie hen uitgelegd is. Op de foto ziet u hoe twee van de deelnemers oefenen met het wikkelen van een stuurlint, daarnaast is er voldoende ruimte om het afstellen van derailleurs en remmen te oefenen. De serie workshops van oktober zijn inmiddels volgeboekt, houdt u echter deze site in de gaten. Binnenkort zullen de nieuwe data bekent worden voor de nieuwe serie. Waarschijnlijk zal deze half januari gaan starten.


10 en 11 september, de eerste en tweede etappe
De klim van deze etappe is die naar Dienter Sattel. 7 km totale lengte beginnend op 875 meter hoogte en eindigend op 1385 meter. Dit zijn niet direct cijfers die de ervaren fietser schrik aanjaagt. Lees verder

9 September het infietsrondje
Zoals gebruikelijk starten we de week op zaterdag met een infietsrondje. Hierbij kunnen de benen even losgetrapt worden en kan het lijf even wennen aan fietsen in de bergen.
Het rondje is 18 km lang en er zit 1 beklimming in. Daarover zal het dan ook gaan. Lees verder....


ROADTRANSALP SEPT 2006
RoadtransalpWederom staat de roadtransalp van Salzburg naar Venetië op het programma. Dit keer vertrekken we op 10 september uit Werfenweng om op 16 september te finishen op het Piazza Roma in Venetië.
In de route zijn er weer veel mooie, bekende en ook minder bekende klimmen opgenomen.
Een verslag over de reis in z’n algemeen heb ik van de rit van juni al gemaakt, dus deze keer wil ik het anders gaan doen. Van elke etappe kies ik een beklimming uit die een elk op zijn manier een indruk achter laat. Zo zal ik in een aantal verhalen de rit beschrijven. Ik wens u veel leesplezier en wie weet treffen we elkaar nog eens tijdens een van de reizen van VASA sport.


Time flyes when your having fun!
En die kreet gaat zeker op voor mijn afgelopen twee weken. Eén week onder een aangenaam zonnetje van Salzburg naar Venetië gefietst als gids bij Vasa Sport (waarvan later nog een verslag) en een weekje genoten van vrouw en kind. Ditmaal in het Oostenrijkse Ramsau am Dachstein. Een waar paradijs voor de mountainbiker en wandelaar.

Nu dus weer terug in Noord Holland. Alweer druk aan de slag met de voorbereidingen van de eerste workshops. Dinsdagavond gaan we van start en ik heb er zin in!


Ambro present bij de Ride for the Roses
Op zondag 20 augustus werd in Utrecht de Ride for the Roses verreden. Deze tocht met afstanden van 35, 50 en 100 km wordt georganiseerd ten bate van het KWF.
Lees verder...


Reisverslag Afrika
JohanEerst maar het goede nieuws; de verharde wegen zijn verhard en het fietsen gaat er geweldig op. Weer eens wat anders dan in een weg weg te zinken. Afgelopen weken weinig emailplekken tegengekomen, enzowel dan werkte het electriek niet, de computer deed vreemd, satelite kapot, binnenkort doet hij het weer, hoeveel binnenkort? Lees verder....

Roadtransalp juni 2006
Eind juni ben ik als gids een week met 7 deelnemers van Werfenweng naar Venetië gefietst. We zijn daarbij door zowel de Alpen als de Dolomieten getrokken, en hebben daar de mooiste cols beklommen. Deze reis wordt meerdere keren per jaar georganiseerd door VASA sport. Een uitgebreid verslag van deze reis kunt u lezen via deze link.


Gastschrijver op AVS-fietstechniek.nl.
Binnenkort zullen er op deze site verslagen verschijnen van diverse lange fietstochten. Een gastschrijver zal verslag doen van een paar van zijn reizen door diverse werelddelen. Het zullen leuke leesbare verhalen worden voorzien van mooie foto’s. Als u geïnteresseerd bent in actieve reizen zeker de moeite waard om te lezen.


Reisverslag Petten-Stare SiolkowicePetten -Stare Siolkowice
Eind mei zijn we met een groep van 8 personen op de fiets vertrokken vanuit Petten met als eindbestemming StareSiolkowice in Polen. Voor deze tocht hebben we 9 dagen uitgetrokken, waarbij we in totaal 1300 km af leggen.

Klik hier voor een uitgebreid verslag

 

…en een gelukkig 2010!

Uiteraard wens ik jullie allen een fantastisch 2010 toe. Ik ben er behoorlijk zeker van dat het voor ons wel goed gaat komen. Een lang gekoesterde wens gaat namelijk in vervulling, vanaf 5 januari mag ik mij officieel eigenaar noemen van een prachtige fietsenzaak.
Enige tijd geleden ben ik door Pieter Vries benaderd met de vraag of ik zin had samen met hem een fietsenzaak over te nemen. Toen bleek dat het om Kolkman Zijdewind ging raakte de zaak in een stroomversnelling. Zo’n kans kon ik eenvoudigweg niet laten lopen.
Vanaf januari kunnen jullie dus bij ons terecht voor de mooiste zaken op fiets gebied. De merken die wij voeren zijn onder andere Specialized, Trek en Gazelle. Alle drie deze merken hebben hun kwaliteit inmiddels ruimschoots bewezen, we zijn er dan ook van overtuigd voor iedereen een prachtige fiets in huis te hebben. Voor diegene die het bij deze merken niet kan vinden zal er nog een merk aan het assortiment worden toegevoegd. Meer informatie hierover zal later nog volgen!
Zoals het er nu uit ziet zullen we op zaterdag 9 januari een nieuwjaarsreceptie organiseren waarbij je van harte welkom bent om onze prachtige winkel te komen bezoeken. Houd de sites in de gaten voor meer informatie!

www.kolkmanzijdewind.nl


Nieuw bij AVS fietstechniek: Workshop Total Sports Performance
6 januari 2009

In 2009 zal een nieuwe workshop in het programma van AVS Fietstechniek worden opgenomen. Total Sports Performance!

Misschien klinkt dit voor u nog wat vaag of misschien denkt u wel dat het voor het niveau waarop u sport niet nodig is.  Om met het laatste te beginnen, de term Total Sports Performance slaat de spijker eigenlijk op de bekende kop. Total staat voor alles omvattend, of je nu intensief wedstrijdsport bedrijft of op gemiddeld niveau recreatief, voor iedereen die meer plezier uit zijn sport wil halen kan deze workshop iets betekenen.

Het eerste punt zal ik nu proberen te ontkrachten. In deze workshop die samen met Pieter Jan Paarlberg van TMBS wordt gehouden proberen we alle facetten van het sporten die voor u van belang zijn te optimaliseren. Er is dus vooraf ook niet een 100% lijn uit te zetten, de avond zal ingekleed worden naar de wens van de aanwezigen. Voor diegene waar plezier voorop staat zullen we dit plezier vergroten, voor diegene waarvoor prestatie voorop staat zal dat hetgeen zijn dat de meeste aandacht krijgt.

De ervaringen die met name Pieter Jan in zijn actieve sportcarrière (Motorcross, vele triatlons, ATB marathons en meerdaagse ATB reizen)  heeft opgedaan zullen als leidraad dienen om u meer plezier in het sporten te geven. Plezier kan in dit geval meerledig worden opgevat, plezier in het presteren of gewoon plezier in het sporten.

We gaan proberen alle niet functionele, vastgeroeste gewoontes los te weken, zodat u zich kunt bezighouden met zaken die uw sport kunnen verbeteren. Onderwerpen kunnen daarbij zijn: Fietstechniek, fysieke en mentale wedstrijdvoorbereiding, reisadviezen en alles om deze zaken heen die u zelf nog kunt bedenken.

Als u interesse heeft in zaken die uw plezier in het sporten kunnen vergroten, schrijft u zich dan in voor 1 van de workshopavonden op de workshoppagina!

Hieronder een paar citaten uit een clubblad over een eerdere workshop die Pieter Jan heeft gegeven voor een triatlonclub:

Na onze zwemtraining kwamen er zo'n 25 leden en enkele gasten van buiten om een lezing van Pieter-jan bij te wonen met als onderwerp: Hoe haal ik het maximale uit mijn lichaam?

Op tafel staat een broodbakmachine. PJ begint ermee z'n lichaam te vergelijken met een broodbakmachine: je stopt er allemaal ingrediënten in, dan gaat de machine aan het werk: kneden, rijzen, enz. Die broodbakmachine is wat je in aanleg mee hebt gekregen, je talenten. Je vult de machine met ingrediënten en stelt hem op een bepaald programma in. Dat is te vergelijken met hoe je leeft, eet en drinkt, hoe je trainingen er uitzien. Of er een goed brood uit komt hangt ook van andere factoren af. Als bijvoorbeeld het deeg zich in de rijsfase bevindt, dan moet je niet even het deksel optillen om te kijken hoever het al is,want dan zakt het deeg in, net zoals je in een rustperiode ook niet even moet proberen hoe snel je bent op de 10km.

In gesprek met de zaal komen ook nog aan de orde: het trainen met kortere en lange cranks, het leggen van nadruk op veel basis(duur)training en slechts snelheidstraining in de 4 tot 6 weken voor een wedstrijd. Ook wordt er uitgebreid gesproken over motivatie en waar je dat uit kunt halen. Voor PJ was dat toch wel het leveren van steeds betere prestaties tijdens wedstrijden.

Tot slot ging PJ nog uitgebreid in op de manier waarop hij zelf lering trok uit z'n ervaringen. Hij neemt na elke wedstrijd een rustdag die hij gebruikt om rustig terug te kijken op de wedstrijd: wat ging er goed, wat niet? Wat zou hij een volgende keer anders willen doen?
Door na elke wedstrijd zo'n evaluatieverslag te schrijven en dat volgend jaar een tijdje vóór dezelfde wedstrijd weer goed door te lezen, voorkomt hij herhaling van dezelfde fouten en merkt hij dat hij steeds vooruitgaat.

Door de vele vragen uit het publiek en de soms uitgebreide discussies die daarop volgden was het tien uur voor we het in de gaten hadden. We moesten de laatste vragenstellers echt afkappen om de avond te kunnen afronden. Een beter compliment is er niet: klaarblijkelijk was iedereen zo geïnteresseerd en betrokken, dat ze van geen ophouden wilden weten.

Het was, kortom, een boeiende lezing en leerzame avond !


 

WINTERBEURT
14 november 2007Winterbeurt

Het is alweer november! De eerste herfststorm hebben we weer overleefd en het voorjaar lijkt nog ver weg. Toch wordt tijd om alvast aan het groot onderhoud van uw racefiets te denken. Tijdens het seizoen gebeurt natuurlijk wel het dagelijks onderhoud, maar de grotere ingrepen zoals wiellagers, trapassen en spaken schieten er vaak bij in. AVS Fietstechniek biedt ook dit jaar weer de winterbeurt aan.

Tijdens deze beurt wordt uw fiets van onder tot boven onder handen genomen. Alle onderdelen worden zorgvuldig gedemonteerd en schoongemaakt. Ook het frame wordt netjes gepoetst en voorzien van een waslaag om de lak te beschermen en aanhechten van vuil te voorkomen. Alle lagering wordt schoongemaakt, gecontroleerd  en waar nodig voorzien van nieuwe kogels en speciaal vet zodat deze weer vele kilometers kunnen draaien. De spaken worden weer op de juiste spanning gebracht en het wiel indien nodig gecentreerd. Daarna wordt de fiets weer met nieuwe RVS kabels opgebouwd voor lange tijd zorgeloos schakel en remplezier. Na een testrit om een goede werking te garanderen komt er een mooi nieuw stuurlint om en uw fiets is weer klaar voor het volgende seizoen.

De prijs van deze winterbeurt bedraagt € 125,= , hiervoor krijgt u het volgende:

 1. Volledige reiniging van alle onderdelen en het frame
 2. Nieuw vet en kogels in conventionele lagering (zoals shimano naven)
 3. Nieuwe RVS rem- en schakelkabels
 4. Nieuw stuurlint
 5. Een fiets die weer probleemloos vele kilometers kan maken in het volgende seizoen

Ik hoop uw fiets te mogen ontvangen voor deze uitgebreide winterbeurt zodat u in de winter alleen nog aan het onderhoud van eigen conditie hoeft te denken.
Meldt u voor een winterbeurt aan via onderhoud@avs-fietstechniek.nl en u ontvangt bij het afhalen van uw fiets een handig flesje speciale kettingolie voor onderweg.
In overleg kiezen we dan een datum waarop u uw fiets kunt brengen.

In de winterbeurt is niet inbegrepen:
Te vervangen slijtdelen als ketting/tandwielen, remblokken en banden

Als blijkt dat dit wel nodig is hoort u dat als de fiets gebracht wordt of neem ik contact met u op voordat er iets vervangen wordt.


Aanbiedingen mei/juni 2007
(22 mei 2007)
Op dit moment zijn er twee mooie aanbiedingen in het assortiment van AVS Fietstechniek.

VoorvorkXLC verende voorvork
Deze voorvork werkt met stalen veren en is geschikt voor zowel V-brake als schijfrem.

Nu voor € 30,=

 

 

AchterderailleurLX Achterderailleur
De meest degelijke van de ATB achterderailleurs van Shimano geschikt voor 8 en 9 speed systemen.

Nu voor € 35,=
De verzendkosten bedragen € 5,50, afhalen kan uiteraard ook.

Bestellen:
Stuur om te bestellen een mail naar: shop@avs-fietstechniek.nl .
Vermeld in de mail uw naam, adres en woonplaats (eventueel telefoonnummer), de te bestellen onderdelen en of u ze op wilt halen of opgestuurd wilt krijgen. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op om de zaken verder af te handelen.


Wie kent hem niet? KOJAK!
(12 april 2007)
KojakWie kent deze kale glimmende lollie etende politieman niet? Deze rechercheur was er één met een keiharde reputatie maar met een “zachte” inborst.

Dit is exact wat Schwalbe voor ogen stond bij het ontwikkelen van een nieuwe wegband voor de ATB. Uit eigen ervaring kan ik melden dat dat gelukt is. Ze hebben een mooie snelle gladde band ontwikkeld die zich prima thuis voelt op het Nederlandse asfalt.

Voorzien van een RaceGuard lekbescherming heeft u een betrouwbare partner voor de snelle trainingen en het betere woon/werk verkeer.
Kijk voor het complete Schwalbe programma op www.schwalbe.com


AmbroTip #4: Digitale foto
Als u tijdens het sleutelen nog niet helemaal zeker van uw zaak bent is de volgende tip wellicht iets voor u.
Wilt u een geheugen steuntje om te weten hoe iets in elkaar zat, denk dan eens aan een digitale foto.
Als u iets uit elkaar gehaald heeft weet u kort erna nog wel hoe het in elkaar zat. Echter, als er na de demontage een telefoontje, of nog erger, bezoek komt kan het voorkomen dat u het niet exact meer weet. Neem bij de lastige dingen vooraf een foto en eventueel nog 1 als u de spullen netjes op volgorde op de werkbank hebt gelegd. Dan heeft u altijd iets om op terug te vallen.


Nieuw jaar nieuwe dezelfde service!
Inmiddels is het jaar 2007 alweer een week oud en gaan komende dinsdag de workshops fietsonderhoud weer van start. Er is op diverse data nog ruimte, dus als u nog in wilt schrijven kan dat.
Daarnaast is het in 2007 ook weer mogelijk om het onderhoud aan uw fiets te laten verzorgen door AVS Fietstechniek. Hier zijn diverse mogelijkheden voor:

 1. De winterbeurt, dat is de meest uitgebreide onderhoudsbeurt waarover u in de rubriek technisch nieuws en tips de details kunt vinden.
 2. De onderhoudsbeurt, daarbij worden de “vitale” delen van uw fiets grondig nagekeken zonder dat alles gedemonteerd wordt. Bij deze beurt krijgt u desgewenst vooraf een prijsopgave zodat u precies weet waar u aan toe bent.
 3. De reparaties. Heeft u een specifiek probleem zoals slecht werkende kabels of versleten ketting/tandwielen, dan kunt u dit natuurlijk ook laten verhelpen.

De eerste twee zullen ongeveer een week in beslag nemen, kleine reparaties kunnen op afspraak gedaan worden. Klaar terwijl u wacht! Uiteraard onder het genot van een kopje koffie.

Natuurlijk staat ook dit jaar de goede service weer hoog in het vaandel!

AmbroTechnische tip #3
Stuurlint
Het verwijderen van oud kurk stuurlint kan een zeer irritante klus zijn. Het lint blijft scheuren en je blijft bezig om de achtergebleven stukken los te pulken.
Mijn oplossing is als volgt:

 • Verwijder beide stuurdoppen
 • Pak een elektrische verfbrander
 • Blaas een tijdje warme lucht door het stuur heen
 • Zodra het stuurlint lekker warm aanvoelt kun je het lint makkelijk verwijderen

FietsfabriekAVS Fietstechniek adviseert “de Fietsfabriek”
Sinds begin 2007 is Alkmaar een nieuw twee- (in dit geval ook drie) wielerbedrijf rijker. De Fietsfabriek. Dit van oorsprong Amsterdamse bedrijf heeft zich gespecialiseerd in bakfietsen en fietsen met speciale transportdoeleinden. AVS Fietstechniek gaat eigenaar Hans Gorissen de technische kennis die in zo’n bedrijf nodig is bijbrengen.
Meer informatie over de Fietsfabriek kunt u vinden op www.defietsfabriek.nl.

Uitbreiding reparatie en onderhoudsafdeling
Na een succesvolle start gaat AVS Fietstechniek nu een stapje verder. Naast de workshops wordt nu ook de reparatie- en onderhoudsafdeling uitgebreid. U kunt dus uw fiets op afspraak aanbieden voor reparatie en onderhoud. De “kleine” klussen zoals kabels of ketting/tandwielen vervangen worden dan gedaan terwijl u van een kopje verse koffie geniet. Grotere beurten of uitgebreide reparaties zullen iets langer duren, maar altijd binnen een week gereed zijn (mits de onderdelen op voorraad zijn, zoniet krijgt u dat van te voren te horen).
Zolang uw fiets bij AVS fietstechniek verblijft zal hij uiteraard met de grootste zorg en vakmanschap behandeld worden.

Durft u het in sommige gevallen niet aan om zelf te sleutelen of heeft u geen tijd? Breng uw fiets dan in goede handen! AVS Fietstechniek biedt u vakmanschap voor een redelijke prijs, vooraf zult u desgewenst een prijsopgave krijgen zodat u weet waarop u kunt rekenen.
Als u vragen heeft over het bovenstaande of als u uw fiets wilt laten repareren, neemt u dan contact op via onderhoud@avs-fietstechniek.nl


Pomprubber
Het afdichtingrubbertje voor franse ventielen (presta) in de kop van de hogedrukpomp is een vervangingsartikel. Maar doorgaans begint de kop van de ventielen te vliegen op het moment dat de winkels dicht zijn. En een nieuwe afdichtingsring met een niet uitgelubberd gat is dan natuurlijk niet te vinden. Met een strookje plakband kun je dit tijdelijk repareren.

 • schroef het dekseltje van de kop, en verwijder de rubberen afdichting,
 • wikkel enkele slagen plakband om de buitenomtrek van de afdichting,
 • prop het geheel weer in de ventielkop en schroef het dekseltje er weer op

De rubberen afdichting zit nu weer zo klem dat het gat kleiner is geworden en de kop wel weer stevig op het ventiel vast zit.


Mooie aanbieding ATB schoenen voor de jeugd!ATB SchoenenSinterklaas is nog niet in het land, maar u kunt hem al wel een handje helpen. Door bijvoorbeeld een paar mooie ATB schoenen voor uw kinderen te kopen.
AVS-fietstechniek heeft nu een aantal mooie SPD schoenen in maten voor de jeugd (vanaf maat 37)

Model M420 met drie klittebanden/harde zool met goede grip/SPD aansluiting.
Van € 79,95 nu voor € 55,=!

Model M501 Stoere schoen met comfortabele pasvorm en SPD aansluiting.
Van € 69,95 nu voor € 50,=!

Informeer bij shop@avs-fietstechniek.nl naar de beschikbare maten.


Herinnering winterbeurt!
Meldt u nu aan voor een winterbeurt en u ontvangt een handige attentie!!Misschien denkt u als u naar buiten kijkt niet direct aan de racefiets, maar eigenlijk zou u dat wel moeten doen. Dit is namelijk de tijd om hem weer in optimale conditie te brengen voor het volgende seizoen. Voor u het weet is het namelijk weer zover dat u er op uit wil, en dan is het vaak te laat. Als u voor het eind van dit jaar uw fiets aanbiedt voor een winterbeurt ontvangt u bovendien een handige attentie als u uw fiets weer op komt halen.
Kijk verderop bij het technische nieuws eens naar de inhoud van een winterbeurt. Als u meer wilt weten of uw fiets wilt aanmelden voor de winterbeurt neem dan contact op met onderhoud@avs-fietstechniek.nl.


Ambro moedigt Bart aan!
Bart BrentjesTijdens de wereldbekerwedstrijd crosscountry in het Oostenrijkse Schladming was ik aanwezig om de Nederlandse deelnemers aan te moedigen. Tijdens de loodzware wedstrijd eindigde Bart Brentjes op een ietwat teleurstellende 12e positie. Gelukkig waren de omstandigheden beter als vorig jaar toen er in een paar dagen veel regen op het parcours viel. Toen won Brentjes de wedstrijd omdat hij als enige koos voor een looppassage terwijl de rest bleef fietsen. Nu maakte de steilte van de klimmen (recht bij een zwarte piste op!) de wedstrijd zwaar. Daarnaast waren er vele technische passage in het bos met soms erg lastige afdalingen. Dit was in het voordeel van de lichtere renners.

ShimanoTijdens de wedstrijd waren er diverse fabrikanten aanwezig met de nieuwste materialen. Daar heb ik al een duidelijk beeld kunnen krijgen van de nieuwste XTR groep van Shimano. Voordat u hem zelf kan gaan bekijken op de Bike Motion hier alvast een fotootje.


WINTERBEURT
Het is pas september, maar het lijkt wel herfst! Het wordt daarom tijd alvast aan het groot onderhoud van uw racefiets te denken. Tijdens het seizoen gebeurt natuurlijk wel het dagelijks onderhoud, maar de grotere ingrepen zoals wiellagers, trapassen en spaken schieten er vaak bij in. Direct na het seizoen is de ideale gelegenheid om dit aan te pakken.

Daarvoor biedt AVS-fietstechniek de winterbeurt.
Tijdens deze beurt wordt uw fiets van onder tot boven onder handen genomen. Alle onderdelen worden zorgvuldig gedemonteerd en schoongemaakt. Ook het frame wordt netjes gepoetst en voorzien van een waslaag om de lak te beschermen en aanhechten van vuil te voorkomen. Alle lagering wordt schoongemaakt, gecontroleerd en waar nodig voorzien van nieuwe kogels en speciaal vet zodat deze weer vele kilometers kunnen draaien. De spaken worden weer op de juiste spanning gebracht en het wiel indien nodig gecentreerd. Daarna wordt de fiets weer met nieuwe RVS kabels opgebouwd voor lange tijd zorgeloos schakel- en remplezier. Na een testrit om een goede werking te garanderen komt er een mooi nieuw stuurlint om en uw fiets is weer klaar voor het volgende seizoen.

De prijs van deze winterbeurt bedraagt € 125,= , hiervoor krijgt u het volgende:

 1. Volledige reiniging van alle onderdelen en het frame
 2. Nieuw vet en kogels in conventionele lagering (zoals shimano naven)
 3. Nieuwe RVS rem- en schakelkabels
 4. Nieuw stuurlint
 5. Een fiets die weer probleemloos vele kilometers kan maken in het volgende seizoen

Ik hoop uw fiets te mogen ontvangen voor deze uitgebreide winterbeurt zodat u in de winter alleen nog aan het onderhoud van eigen conditie hoeft te denken.
Meldt u voor 31 oktober voor een winterbeurt aan via onderhoud@avs-fietstechniek.nl en u ontvangt bij het afhalen van uw fiets een handig flesje speciale kettingolie voor onderweg. In overleg kiezen we dan een datum waarop u uw fiets kunt brengen.

In de winterbeurt is niet inbegrepen: te vervangen slijtdelen als ketting/tandwielen, remblokken en banden. Als blijkt dat dit wel nodig is hoort u dat als de fiets gebracht wordt of neem ik contact met u op voordat er iets vervangen wordt.


Binnenkort verkrijgbaar: VITARGO sportvoeding!
Binnenkort verkrijgbaar bij AVS fietstechniek, de revolutionaire sportvoeding uit Scandinavië, VITARGO.

Vitargo

De eerste sportvoeding op basis van zetmeel. Dat zetmeel een goede energie leverancier is, is al langer bekend. Om zetmeel in water op te lossen is echter zeer moeilijk. Bij VITARGO zijn ze daar wel in geslaagd. Hiermee is direct 1 van de beste sportvoedingen ontstaan. Met zetmeel als energiebron wordt er een voeding gecreëerd die gemakkelijk opgenomen wordt en langdurig energie levert. Ook de verdraagzaamheid is zeer goed te noemen. Diverse atleten gebruiken de voeding dan ook tot volle tevredenheid. Wilt u meer informatie over VITARGO stuurt u dan een e-mail naar info@avs-fietstechniek.nl , dan stuur ik u verdere informatie toe.


AmbroOnderhoudstip 1
Het goed schoonmaken van een fiets begint eigenlijk met het niet smerig maken. Dat klinkt natuurlijk als een open deur, maar u kunt daar meer aan doen dan u wellicht denkt.
Als de ketting te overvloedig wordt gesmeerd zal het vet dat geen dienst doet als smering, (het vet wat aan de buitenkant van de ketting zit!) vuil aantrekken. Dit heeft extra slijtage aan de ketting en tandwielen tot gevolg. Zorg er daarom voor dat de ketting gesmeerd wordt met een zogenaamd “droog” smeermiddel. Gebruik dit met mate en smeer pas als de ketting er om vraagt! Dit kunt u merken aan een schransend geluid en als u op de ketting tikt zult u de rolletjes horen rammelen. Pas dan wordt het tijd om te smeren. Voor lange tochten kunt u een klein flesje olie meenemen zodat er onderweg indien nodig bij gesmeerd kan worden. Houdt u deze site in de gaten voor de juiste producten!
Voor het frame geldt eigenlijk hetzelfde als voor de ketting, houdt hem droog. Was de fiets met bikewash en behandel hem na met polish. Dit zorgt voor een vuilafstotende waslaag waar vuil minder aan hecht.


Cannondale Synapse grondig getest.
Tijdens de roadtransalp heb ik naast de Schwalbe banden ook de gelegenheid gehad om een Cannondale Synapse testen. Vanuit de demotruck van Cannondale is er voor deze week een prachtige fiets beschikbaar gesteld. Lees verder


Nieuwe Schwalbe racebanden getest!
Bandenfabrikant Schwalbe is druk bezig om na de ATB-wereld ook de racewereld te veroveren. Eind dit jaar komt daarvoor een compleet nieuwe raceband in het wedstrijdsegment bij het programma. Lees verder